De Freedom Ride is niet zomaar een toertocht. We kunnen letterlijk vrij fietsen maar realiseren ons ook dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is: ook niet na een enorm lange periode van 74 en 75 jaar.

We staan tijdens de Freedom Ride met zijn allen stil bij de bevrijding op de Canadese begraafplaats op de Holterberg. Daar liggen 1394 soldaten begraven die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Vanuit allerlei delen in noord- en oost Nederland en het noorden van Duitsland werden hun lichamen naar Holten vervoerd. Daar had de Canadese overheid op het voormalige landgoed van de heer Sterringa een stuk land cadeau gekregen van de Nederlandse staat.

In de nadagen van de oorlog waren de Canadezen actief in het oosten van ons land. De spoorverbinding tussen Holten en Deventer vormde begin april het front. Holten was al bevrijd maar de Duitse soldaten verscholen zich achter de spoordijk.
Sergeant Ernest England was tijdens D-Day in Normandië aan land gekomen en ging bijna een jaar later op verkenning rondom Holten. Daar verloor hij het leven door ‘friendly fire’, een granaat die door het Canadese geschut zelf per ongeluk was afgeschoten.

Sergeant England had na de campagne in Normandië en Frankrijk van de Canadese legerleiding toestemming gekregen om terug te keren naar zijn vrouw en drie kinderen in Ontario maar zijn plichtsbesef riep hem om bij zijn eenheid te blijven en het door de hongerwinter geteisterde Nederland te helpen bevrijden.

We gedenken Sergeant England en zijn 1393 landgenoten op 5 mei 2019.