De Overijsselse FietsambassadeursClub (OFC) Immer Weiter zal op 5 mei aan het vertrek staan van de Freedom Ride met enkele prominente oud-sporters uit de regio. Theo de Rooij vertelt over de geschiedenis van de club.

“Ik kreeg ooit een boek van een zeer dierbare vriend van me. Hij leefde voor het wielrennen en had maar weinig bezittingen. Van de weinige bezittingen was dit boek over de geschiedenis van het wielrennen hem het meest dierbaar. Jaren later bladerde ik het eens door en leerde dat Overijssel niet alleen de allereerste fietsenfabriek ooit had maar in 1871 ook de allereerste wielervereniging: Immer Weiter.”

De tijd tikte voort en de club verdween in de vergetelheid. Er was in Deventer een brug die werd vernoemd naar de roemruchte club maar de architect verbood de gemeente er een plaquette op te hangen uit angst dat zijn ontwerp verpest zou worden.

In 2016 kwam die plaquette er toch en werd Immer Weiter nieuw leven ingeblazen, exact 145 jaar na de oprichting.

“We zijn een groep ambassadeurs waarbij de fiets een belangrijke maar niet de enige rol van betekenis speelt,” gaat Theo de Rooij door. “We hebben ook leden die niet fietsen. We willen echter als club de potentie van fietsen laten zien. Fietsen is de oplossing voor veel problemen: overgewicht, CO2-uitstoot, files etc. Maar fietsen is ook verbindend.”

Zo kwam Immer Weiter samen met de Freedom Ride. Daar fietsen we immers ook om te verbinden en een verhaal te vertellen. Prominenten als Hennie Kuiper en Mark Tuitert zullen samen met nog enkele tientallen leden van de club acte de présence geven aangaan in Nijverdal.

Het thema vrijheid gaat De Rooij ook aan het hart. “Al jaren ben ik betrokken bij Welcome Again Veterans. Elk lustrumjaar halen we de nog vitale veteranen naar Overijssel om de bevrijding mee te vieren. In 2020 zal dat gezien de hoge leeftijd van de bevrijders de laatste keer zijn. We komen net als tijdens de Freedom Ride samen op de Canadese Begraafplaats op de Holterberg. Daar zien we dan met eigen ogen wat de prijs van onze vrijheid is en was.

Heb je na de Freedom Ride (weer) ontdekt hoe mooi fietsen in Overijssel is, nodigen we je van harte uit voor de Theo de Rooij Classic op 1 juni.

Deelnemende prominenten OFC Immer Weiter
Mark Tuitert, Hennie Kuiper, Rob Harmeling, Thijs van Amerongen, Theo de Rooij, Gerard Veldscholten, Yvonne Troost, Wim Albersen, Agnes Loohuis, Hans Boom, Arnoud Nijhuis, Arie Hassink, Henk Poppe en Henry Dorgelo.