Politieacademie Apeldoorn – vrije toertocht & pelotonstocht
We zijn dit jaar te gast voor de start en finish bij de Politieacademie aan de Arnhemseweg 348 in Apeldoorn. De Politieacademie ontwikkelt en verzorgt het basis- en vakspecialist onderwijs voor de Nederlandse politie. Maar het fungeert ook als belangrijk kennis- en onderzoekscentrum die bijdragen aan de professionalisering van de politie.

Radio Kootwijk – vrije toertocht
Zendstation Radio Kootwijk is het historisch voorbeeld van technische ontwikkelingen in de 20e eeuw in een ongerepte omgeving.
Aan het begin van de vorige eeuw ontwierp architect Julius Luthmann (1890-1973) het hoofdgebouw van Radio Kootwijk. Hier moest de zendapparatuur voor de lange golf gehuisvest worden voor de communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën, met name Nederlands-Indië In 1923 nam de PTT het radiotelegrafisch zendstation in gebruik voor de lange golf. Voor die tijd een technisch hoogstandje. Snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf. Koningin-moeder Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Nederland kon vanaf dat moment, via de grotere postkantoren in Nederland, bellen met Nederlands-Indië en spoedig daarna ook met andere landen en continenten. Tijdens WO II gebruikten de Duitsers het station voornamelijk voor de
onderzeeboten. Radio Kootwijk is nu eigendom van Staatsbosbeheer en is nu o.a. een evenementenlocatie in een prachtig fietsgebied.

Kröller Möller Museum, Nationaal Park Hoge Veluwe – vrije toertocht en pelotonstocht
In het Kröller Möller Museum bevindt zich de mooiste Vincent van Goghcollectie ter wereld. Het museum is opgericht in 1938. Vlak na het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de collectie ondergebracht in een speciaal door de Rijksgebouwendienst aangelegde ‘bergplaats voor kunstschatten’. De grote meesters worden beschermd door twee meter beton en acht meter zand. De toenmalige directie van het museum krijgt het bij de Duitsers voor elkaar om het Park De Hoge Veluwe verboden is voor militaire oefeningen of om in te jagen. Het museum sluit haar deuren in de oorlog en het dient aan het eind van de oorlog nog als noodhospitaal voor het Rode Kruis. De collectie komt ongeschonden de oorlog door.Normaal gesproken is het niet mogelijk om door het Nationaal Park te fietsen maar voor de pelotonstocht van de Freedom Ride wordt een uitzondering gemaakt.

→ Belangrijke informatie voor Vrije Toertochtdeelnemers
Wil je als vrije toertochtdeelnemer ook door het Nationaal Park fietsen: je kunt door het park fietsen door aan te sluiten bij de pelotonstocht. Deze passeert de poort van het Nationaal Park bij Otterlo om ca. 11.15 uur. Zorg dat je iets eerder bij de poort aanwezig bent. Nadat je het park verlaten hebt aan de kant van Hoenderloo is de route weer uitgepijld en kun je je weg vervolgen. Ben je te laat bij de ingang of wil je niet door het park fietsen: dan volg je in Otterlo gewoon de pijlen.

Oranjekazerne – pelotonstocht
We fietsen een rondje over de Oranjekazerne. De kazerne is in gebruik bij de 11 Luchtmobiele Brigade. 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid van de Nederlandse Koninklijke Landmacht die theoretisch binnen twintig dagen over het grootste gedeelte van de wereld inzetbaar kan zijn voor de verdediging van eigen gebied en dat van bondgenoten, het beschermen van de internationale rechtsorde en het ondersteunen bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Inzet kan plaatsvinden in NAVO-verband of als onderdeel van de Verenigde Naties (UN). Woeste Hoeve (vrije toertocht) Nabij Woeste Hoeve vond in de nacht van 6 maart op 7 maart 1945 de aanslag op SS- generaal  Hanns Albin Rauter  plaats. De bedoeling van het verzet was een Duits legervoertuig te bemachtigen; men wist niet dat Rauter zich in de auto bevond. Rauter was zwaargewond maar overleefde het vuurgevecht. De Duitsers lieten als represaille enkele honderden gevangenen executeren, waarvan 117 bij Woeste Hoeve. Het Monument Woeste Hoeve herinnert aan deze gebeurtenis.

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen – vrije toertocht & pelotonstocht 
Dit jaar vindt de ceremonie van de Freedom Ride op deze begraafplaats plaats. Een langgekoesterde wens van velen is vorig jaar in vervulling gegaan: een plek waar veteranen kunnen worden begraven, bijgezet of hun as kan worden uitgestrooid. De begraafplaats is coronatijd gerealiseerd en bevindt zich direct naast het Nationaal Ereveld Loenen. Hier is ook een verzorgingspost voor alle deelnemers ingericht.