HOOGTEPUNTEN

Hoogtepunten 2021

Hieronder kan je de (voorlopige) hoogtepunten van de Freedom Ride 2021 vinden. We streven ernaar om dezelfde route tijdens de Freedom Ride 2021 te fietsen als we hadden gepland voor 2020.

Legerbasis bij Havelte

Met de Pelotonstocht zullen wij over de het terrein van de Johannes Post Kazerne rijden. Deze kazerne staat op het militaire terrein in Havelte en is vernoemd naar verzetsheld Johannes Post die in 1944 is opgepakt door de Duitse bezetter en op 16 juli van dat jaar is gefusilleerd.

Hier zal ook een verzorgingspost aanwezig zijn met voldoende faciliteiten.

VAM berg (63 meter boven NAP)

De VAM berg is geen geologisch verschijnsel, maar het resultaat van het jarenlang afvoeren van huisvuil richting Drenthe. Sinds 18 oktober 2018 is er een fietsroute geopend die toegankelijk is voor zowel recreatieve fietsers als trainende wielrenners. De route van de Freedom Ride zal dan ook deels over de VAM berg gaan. Het wordt een echte kuitenbijter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%.

Westerbork (dorp)

Hier zal een korte ceremonie plaatsvinden met een toelichting over het bezoek aan Kamp Westerbork. Daarnaast wordt er een verzorgingspost ingericht voor zowel de Pelotonstocht als de Vrije Toertocht.

Kamp Westerbork

Het absolute hoogtepunt van deze editie van de Freedom Ride is Kamp Westerbork. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Kamp Westerbork als doorgangskamp naar concentratiekampen waaronder Auschwitz en Sobibor. Met de Freedom Ride wandelen we gezamenlijk in stilte, met de fiets aan de hand, over het kampterrein en staan we stil bij de meer dan honderdduizend vervolgingsslachtoffers.

In 1983 opende koningin Beatrix Herinneringscentrum Kamp Westerbork om het verhaal van deze historische plek door te kunnen vertellen. Lees hier meer over het Herinneringscentrum.