HOOGTEPUNTEN

Hoogtepunten 2021

Hieronder kan je de hoogtepunten van de Freedom Ride 2021 vinden.

Johan Willem Frisokazerne

Tijdens de Freedom Ride fietsen we over de het terrein van de Johan Willem Frisokazerne. Deze kazerne staat op het militaire terrein van Assen en is vernoemd naar prins van Oranje Johan Willem Friso van Nassau-Dietz.

VAM berg (63 meter boven NAP)

De VAM berg is geen geologisch verschijnsel, maar het resultaat van het jarenlang afvoeren van huisvuil richting Drenthe. Sinds 18 oktober 2018 is er een fietsroute geopend die toegankelijk is voor zowel recreatieve fietsers als trainende wielrenners. De route van de Freedom Ride zal dan ook deels over de VAM berg gaan. Het wordt een echte kuitenbijter met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%.

Bij de VAM-berg zal er een verzorgingspost worden ingericht.

Kamp Westerbork

Het absolute hoogtepunt van deze editie van de Freedom Ride is Kamp Westerbork. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Kamp Westerbork als doorgangskamp naar concentratiekampen waaronder Auschwitz en Sobibor. Met de Freedom Ride wandelen we gezamenlijk in stilte, met de fiets aan de hand, over het kampterrein en staan we stil bij de meer dan honderdduizend vervolgingsslachtoffers.

In 1983 opende koningin Beatrix Herinneringscentrum Kamp Westerbork om het verhaal van deze historische plek door te kunnen vertellen. Lees hier meer over het Herinneringscentrum.

Voormalig Gevangenisdorp Veenhuizen

Tijdens de Freedom Ride fietsen we dwars door dit bijzondere dorp heen. Pas sinds 1981 is er vrije toegang tot het dorp. Voor die tijd was het dorp verboden voor niet-gevangenispersoneel. 

In het dorp zal er een verzorgingspost worden ingericht bij Brouwerij de Maallust.