Hoogtepunten2019-04-09T11:17:42+01:00

HOOGTEPUNTEN

Start en finish zijn op het Henri Dunantplein in Nijverdal.  De exacte route en de te bezoeken historische locaties zijn nog niet bekend.

Op deze pagina is binnenkort  een overzicht te vinden van de locaties waar de Freedom Ride doorheen en/ of langs zal gaan. Alle routes voeren in ieder geval naar de Canadese Begraafplaats op de Holterberg waar ook de ceremonie zal worden gehouden.

Canadese begraafplaats

De Canadese Begraafplaats in Holten is een plek voor bezinning. Hier worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Achter elk van deze 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal. Tijdens een bezoek in het naastgelegen informatiecentrum, krijgt u meer inzicht in de geschiedenis van het Ereveld, de bevrijding van Noord- en Oost Nederland en komt u meer te weten over het leven van de gesneuvelde militairen.

Provinciaal oorlogsmonument Markelo

Kunstenaar Titus Leeser (1903-1996) omschreef het ontwerp als volgt: ‘Het monument wil eerbied van de verzetsstrijders voor hun gevallen kameraden uitdrukken. Als bladzijden van een boek vermelden de muurvlakken de namen van de gevallenen en deze met namen bedekte muren zelf vormen het teken in het landschap.

De drie figuren symboliseren de gemeenschap van het verzet, waarvan de gevangenen deel uitmaakten en die tot in verre toekomst bij hun namen willen blijven waken en daardoor de herinnering aan hen levend willen houden. Links het ongewapende verzet, in het midden – tegelijk het geloof en vertrouwen uitbeeldend – de vrouw in het verzet, rechts het gewapende verzet. In hun collectiviteit symboliseren zij de groep.’

Memory Museum

In het Memory Museum beleef je stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van
het nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Nederland. Als bezoeker ervaar
je met je zintuigen het verschil tussen oorlog en vrede.

Het Memory Museum is een maatschappelijk museum over vrijheid. Door in vredestijd te spreken
over oorlog kunnen wij het inzicht krijgen in welke luxe wij wel niet leven: vrijheid. Om dit besef
überhaupt te krijgen, hebben duizenden mannen uit een ander land het ondenkbare gedaan. Zij
hebben hun leven geofferd om de vrijheid van de Nederlanders mogelijk te maken. Wanneer we
dit besef krijgen en inzien hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan, dan kunnen we
samen een toekomstige oorlog voorkomen.