Sportvoeding, wanneer en waarom?

Het lijkt zo eenvoudig, je trekt je fietskleding aan, pakt je fiets en trappen maar! Maar wanneer je fietst moet je lichaam hard werken om deze prestaties te leveren. Een gezond eetpatroon dat is aangepast aan je persoonlijke behoeften is een goede basis. Samen met een goede sportvoedingsstrategie VOOR, TIJDENS en NA de training haal je het maximale uit de training en verbeteren je prestaties.

De drie belangrijkste uitgangspunten van een sportvoedingsstrategie voor duursporters zijn:
VOOR: Hydratatie – Voldoende vocht in je lichaam
TIJDENS: Energie – Genoeg brandstof voor je spieren
NA: Herstel – Aanvulling van de juiste voedingstoffen om je spieren te laten herstellen.

Hydratatie
Uitdroging (gebrek aan water in het lichaam) is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij het sporten. Je fysieke en mentale prestaties kunnen verminderden wanneer meer dan 2-3% van het lichaamsgewicht aan vocht verloren gaat.

Drie eenvoudige stappen om je hydratatieniveau te optimaliseren:

  • Begin altijd goed gehydrateerd aan je training of wedstrijd
  • Drink tijdens het sporten met regelmatige tussenpozen
  • Rehydrateer wanneer je klaar bent met sporten, om sneller te herstellen

Om goed te hydrateren is het goed om een isotone sportdrank te drinken, zoals de IsoActive van PowerBar. Dit is een isotone sportdrank die snel wordt opgenomen in je bloed. Door de snelle levering van koolhydraten en het hoge mineralengehalte is PowerBar IsoActive de ideale sportdrank tijdens inspanning. Deze sportdrank van PowerBar wordt ook dit jaar weer uitgeschonken tijdens de Classico Giro Utrecht op de verzorgingsposten.

Energie
Lichamelijke activiteit vereist energie. Hoe intenser (hogere snelheden) of langer de duur van de activiteit, des te hoger de gebruikte hoeveelheid energie. Koolhydraten zijn de primaire en snelste brandstof voor uithoudingsactiviteiten en kunnen worden opgeslagen als energiebron in ons lichaam in de vorm van glycogeen in de lever en spieren. Spierglycogeen is een gemakkelijk verkrijgbare koolhydratenbron voor de werkende spier. Aan de andere kant is de belangrijkste rol van glycogeen in de lever te handhaven een constant bloedglucoseniveau. Naarmate de bloedsuikerspiegel daalt, kan hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) optreden resulterend in, bijvoorbeeld, verminderde mentale alertheid en concentratievermogen.

Vul tijdens je tocht je energie aan met een PowerBar Energize reep of PowerGel Shots.

Herstel
Na een intensieve fietstocht is herstel van cruciaal belang. Het is belangrijk dat je je lichaam meteen na het sporten de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheden geeft.

Het lichaam heeft het volgende nodig:

  • Koolhydraten om de glycogeenvoorraden aan te vullen
  • Hoogwaardige eiwitten om het beschadigde spierweefsel te herstellen en om nieuw spierweefsel te bouwen
  • Vocht en elektrolyten (vooral natrium) voor efficiënte hydratatie.

Zo snel mogelijk na de training – ideaal gezien voor het douchen – moet het lichaam worden voorzien van een combinatie van koolhydraten en eiwit, naast voldoende vocht. Als je geen zin hebt om te eten, een maaltijd of vast voedsel, probeer een drankje voor herstel. Bijvoorbeeld PowerBar Deluxe Protein. Lust je wel een snack, neem dan een heerlijke PowerBar PROTEIN PLUS 30% Bar.

PowerBar sportvoedingspakket

Wil jij de producten van PowerBar uitproberen? Bestel dan een PowerBar sportvoedingspakket t.w.v. €15,- voor slechts €10,- tijdens je inschrijving voor de Freedom Ride. Het pakket bevat een Natural Energy Cereal Bar, twee Powerbar Hydrogels, Powergel Shots, een Protein Plus Bar en een Powerbar Bidon. Je kunt het pakket op de dag van de Freedom Ride voorafgaand aan de start óf na de finish ophalen bij de PowerBar-stand.

Heb je je al ingeschreven, maar wil je een graag een PowerBar sportvoedingspakket bijbestellen? Gebruik dan deze link!